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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

ON 

SEBI (SHARE BASED EMPLOYEE BENEFITS AND SWEAT EQUITY) 

REGULATIONS, 2021 

 

These FAQs offer only a simplistic explanation/clarification of terms/concepts related to the 

Securities and Exchange Board of India (Share Based Employee Benefits and Sweat Equity) 

Regulations, 2021 [“SBEB and SE Regulations, 2021”]. Any such explanation/clarification 

that is provided herein should not be regarded as an interpretation of law nor be treated as a 

binding opinion/guidance from the Securities and Exchange Board of India [“SEBI”]. For full 

particulars of laws governing the share based employee benefits and sweat equity, please refer 

to actual text of the Acts/Regulations/Circulars appearing under the Legal Framework Section 

on the SEBI website. 

 

1. Which types of schemes does the provisions of new SBEB and SE Regulations, 

2021 govern? 

The provisions of these new regulations shall apply to the following schemes- 

i. Employee Stock Option Schemes; 

ii. Employee Stock Purchase Schemes; 

iii. Stock Appreciation Rights Schemes; 

iv. General Employee Benefits Schemes; 

v. Retirement Benefit Schemes; and 

vi. Sweat Equity Shares. 

 

2. Whether the provisions of SBEB and SE Regulations, 2021 apply to any other 

employee benefits schemes like Restricted Stock Units? 

Restricted Stock Units are a form of share-based employee benefits under which a 

company issues its equity shares to an employee subject to certain restrictions (such as 

vesting period) or fulfilment of prescribed performance conditions.  

 

The provisions of these regulations shall be applicable to all schemes contemplated 

under Regulations 1(3) and 1(4) of the SBEB and SE Regulations, 2021, i.e., the list of 

schemes provided in Para 1 above and all such schemes that fulfil the criteria set out in 
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Regulation 1(4) of the SBEB and SE Regulations, 2021.  This would include Restrictive 

Stock Units.  

 

3. Whether the provisions of SBEB and SE Regulations, 2021 apply to Phantom 

Stock Options? 

“Phantom stock options” are a form of share-based employee benefits based on the 

underlying value of equity shares of the employer company. The settlement of such 

options is made in cash and not in equity shares of the company.  

 

Since phantom stock options do not involve any actual purchase or sale of the equity 

shares of a listed company, the same would not be covered under the SBEB and SE 

Regulations, 2021. 

 

4. What does the phrase “exclusively working in India or outside India” mean with 

respect to the definition of “employee” under Regulation 2(1)(i) of SBEB and SE 

Regulations, 2021? 

The phrase “exclusively working in India or outside India” means any employee who 

is exclusively working with such company, irrespective of whether such person is 

employed either in India or outside India. 

 

5. Whether contractual employees are eligible to receive benefits under Share Based 

Employee Benefits schemes? 

Yes, contractual employees are also eligible to receive benefits under the Share Based 

Employee Benefits schemes provided they are designated as employees by their 

employers and are exclusively working with such company or its group company 

including subsidiary or its associate company or its holding company. 

 

6. Based on the definition of “group” under the SBEB and SE Regulations, 2021, if 

there are two companies (Company A and Company B) that together hold 26% of 

the share capital of a listed company (Company X), can company X grant options, 

SAR or other benefits to the employees of each of Company A and Company B 

even if Company A and Company B are not part of same group? 

Yes. Company X may grant benefits to the employees of Company A and Company B 

even if they are not part of the same group. Further, each of Company A and Company 
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B may also grant benefits to employees of Company X. However, neither Company A 

nor Company B can grant such benefits to each other’s employees if they are not part 

of the same group. 

 

7. Are employees of joint ventures eligible to receive benefits under Share Based 

Employee Benefits schemes? 

As per Section 2(6) of the Companies Act, 2013, the term Associate Companies 

includes Joint Ventures. Since the employees of Associate Companies are now included 

in the definition of “Employees” under Regulation 2 of SBEB and SE Regulations, 

2021, employees of joint ventures are also eligible to receive benefits under share based 

employee benefits schemes subject to shareholders’ approval. 

 

8. Does holding company need to be based in India or can it be outside India as well 

for granting benefits to its employees? 

Holding company can be based in India or outside India. 

 

9. In light of modified definition of “employee”, whether an existing scheme(s) can 

be amended to include such new class of “employee”? And whether the identity of 

classes of persons under the scheme for associate, group companies or JVs are also 

required to be disclosed under Part D of Schedule 1? 

As prescribed under Regulation 7(2) of SBEB and SE Regulations, to meet the 

regulatory requirement, an existing scheme(s) may be amended to include the new class 

of employees without seeking shareholders’ approval.  

However, grant of benefits to such employees shall be subject to prior approval of 

shareholders. 

Further, any grant of options, SARs, shares or other benefits, as the case may be to such 

new class of employees shall be required to be disclosed under Part D of Schedule-I. 

 

10. What is the treatment in cases where the holding in shares of the Trust exceeds 

the threshold as prescribed under Regulation 3(11) of these regulations, due to 

action other than of its own? 

In cases where there is a reduction of paid-up capital on account of any corporate 

actions like buyback, the trust may be permitted to hold on to their shares, however, the 

trust shall not be permitted to acquire any further shares. 
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11. Whether the increase in period for appropriation of unappropriated inventory of 

shares, which are not backed by grant, applicable to outstanding inventory at the 

time of promulgation of the new regulations as well? 

Yes, the increase in period for appropriation of unappropriated inventory, which are not 

backed by grant, is applicable to all the outstanding inventories at the time of 

promulgation of the new regulations as well. 

 

12. What is the process to grant benefits to employees of group company including 

subsidiary or its associate companies, joint ventures or holding company? Are 

shareholders required to approve the grant of option, SAR, shares or other 

benefits, as the case may be, to employees of such companies? 

Yes, as per Regulation 6(3)(c) of these regulations, shareholders are required to approve 

the grant of option, SAR, shares or other benefits, as the case may be, to employees of 

group company including subsidiary or its associate companies, joint ventures or 

holding company. 

 

13. In terms of Regulation 6(3)(d), whether separate resolution needs to be passed for 

the identified employees, class wise or name wise? 

Separate resolution needs to be passed for each employee name wise. 

 

14. Whether shareholders’ approval shall be required for variance in only those terms 

which are mentioned in the explanatory statement as provided in Part C of 

Schedule –I or for those changes in the scheme as well which do not form part of 

the explanatory statement? 

Shareholders’ approval is required for only those terms which are covered in Part C of 

Schedule-I of the SBEB and SE Regulations, 2021. 

 

15. In case employees suffer mental incapacity, whether his/her nominee can exercise 

stock options on such employees’ behalf or whether the options shall be vested 

with the Nominee? 

In such cases, company needs to frame necessary modalities and the same shall form 

part of the scheme to be approved by the shareholders.  
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16. What is the treatment to the options, SAR or other benefits which are granted and 

not vested to the directors who have vacated the office due to retirement? 

Subject to the terms of the company’s policies, all grants, SARs or other benefits would 

continue to vest in accordance with the respective vesting schedules even after the 

cessation of directorship due to retirement. 

 

17. Whether the lock-in period is applicable to the Trust, if an ESPS scheme is 

implemented through Trust route? 

No. The lock-in requirement is applicable at the level of employee and not at the level 

of Trust. Lock-in in terms of regulation 22(2) shall be applicable from the day shares 

are received by the employees. 

 

18. Whether any scheme established with the objective of employee welfare with no 

share-based benefits, but are holding/dealing shares of the listed company or 

shares of listed holding company, covered under the scope of SEBI (Share Based 

Employee Benefits and Sweat Equity) Regulations, 2021? 

General Employee Benefits scheme or GEBS has been defined as any scheme of a 

company framed in accordance with these regulations, dealing in shares of the company 

or the shares of its listed holding company, for the purpose of employee welfare 

including healthcare benefits, hospital care or benefits, or benefits in the event of 

sickness, accident, disability, death or scholarship funds, or such other benefit as 

specified by such company. Therefore, any employee welfare scheme holding / dealing 

in shares of the company or the shares of its listed holding company is covered under 

the scope of SBEB and SE Regulations, 2021, including the timelines prescribed 

thereunder. 

 

19. Whether shares held by the trust will be taken into account for the determination 

of percentage of voting rights under the SEBI (Substantial Acquisition of Shares 

and Takeovers) Regulations, 2011 (“SAST Regulations”) 

Notwithstanding the views provided by SEBI in the informal guidance issued vide letter 

dated December 22, 2016, shares held by the trust shall be taken into account for the 

determination of percentage of voting rights under the SAST Regulations. 
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20. Pursuant to the issue of sweat equity shares to the employees beyond the threshold 

limits as prescribed under provisions of SEBI (Substantial Acquisition of Shares 

and Takeovers) Regulations, 2011 (“Takeover Regulations”), whether open offer 

shall be triggered in the hands of the beneficiaries? 

The provisions of the new SBEB and SE Regulations, 2021 should be read in harmony 

with the provisions of Takeover Regulations and thus the beneficiaries of sweat equity 

shares shall be liable to make an open offer if the acquisition exceeds the threshold 

limits under Takeover Regulations.  

  

 


